De organisatie niet goed?

Heb jij ook al zaken die niet goed gaan gemeld bij de club? Ben jij ook een ouder of lid die het bestuur weet te vinden? Vind je ook dat het anders zou moeten of kan? Loop je ook tegen zaken aan die je irriteren? Spreek je over dit alles ook regelmatig met andere ouders/leden? Het is op zijn minst opmerkelijk dat (ouders van) leden het bestuur en de organisatie wel weten te vinden om dit soort zaken kenbaar te maken, maar niet zelf (kunnen) bedenken dat zij zelf de oplossing zijn. Want hoe het komt dat alles bij een vereniging niet vlekkeloos kan lopen: voornamelijk door het gebrek aan vrijwilligers. En we hebben het dan over de mensen die hier de oorzaak van zijn, dus voel jij je aangesproken?

We vinden het met z’n allen heel normaal dat de kantine altijd open is en we bediend worden met een lekker bakje koffie en iets erbij. Dat de kleedkamers steeds weer ‘spik en span’ zijn. Dat de kantine er netjes uit ziet. Dat er genoeg voorraad eten is, zodat er in de keuken lekkere hapjes kunnen worden gemaakt. Dat op de vroege zaterdagmorgen de velden zijn uitgelijnd en de goals op hun plaatsen staan. Dat iemand ervoor zorgt dat de financiën worden gedaan en op orde zijn. Dat de website al het leuke nieuws brengt en de nodige informatie verstrekt. Dat er mensen zijn om de leden/kinderen door de week een leuke en leerzame training te geven. Dat mensen het team van je kind in goede banen leiden.

We betalen toch contributie en dan komt alles wel goed wordt er vaak gedacht of zelfs geroepen. Nou nee, het is een vereniging waar je met z’n allen verantwoordelijk voor bent als lid of ouder van een jeugdlid. Voetbal is een van de goedkoopste hobby’s c.q. sporten als je naar de contributie kijkt en al de zaken die je in bruikleen krijgt. Als alle taken en vrijwilligers bij de club betaald zouden moeten worden dan moet de contributie wel drie tot zes keer over de kop en wordt de sport voor zeer velen onbetaalbaar. Daar komt ook nog eens bij dat sommige vrijwilligers veel uren zo niet dezelfde uren draaien bij de club als in hun eigen (parttime) baan. Verdeling van taken zou de oplossing zijn en dan wordt de te besteden tijd per week/maand ook minder voor iedereen.

Zien we het te zwart wit volgens jou? Dan kunnen wij je melden dat in deze tijd van individualisme er steeds minder clubgevoel is en veel verenigingen week op week een beroep moeten doen op vrijwilligers die al veel voor de club doen. Dat beroep hoeft bij deze mensen niet eens, want ze doen het toch uit clubliefde. Maar laten we afspreken dat als je de volgende keer weer een kaderlid aanspreekt van je club dat je dan even vraagt wat jij kunt betekenen om het probleem op te lossen. Je hebt zelf vast een eigenschap of competentie die je prima kunt inzetten voor die club. En als deze je goed ligt dan kost het ook minder tijd om uit te voeren en het geeft je plezier en voldoening. Neem dat maar aan en ervaar het zelf.

Afgesproken? Bedankt namens jouw club.