• Uit het archief: Freek Brouwer

  Donderdag 20 juni 2024 bereikt VV Oerterp de mijlpaal van 75 jaar. Daarom deze nieuwe rubriek: Uit het archief, interviews van leden die al lang betrokken zijn bij VV Oerterp. De interviews zijn afgenomen door Gurbe van der Woude 

 • Freerk Brouwer: ‘Oerterp is in waarme feriening’

  Oerterp had in het 75-jarig bestaan een groot aantal trainers. Freerk Brouwer is de man die de voetballers in het jubileumjaar onder zijn hoede had. Freerk was naast trainer ook als voetballer actief voor Oerterp, een volgens hem:  ‘waarme feriening sûnder poespas’

  Freerk Brouwer (38) zijn wieg stond in Ureterp, maar vader en moeder Brouwer verhuisden al snel naar Wijnjewoude. Hier groeide hij op werd lid van ODV. In 2005 maakte de verdediger de overstap naar Ureterp. Hij speelde onder trainer Germ de Graaf in het eerste elftal en was actief als jeugdtrainer. In 2007 stopte Freerk om in Chicago aan de slag te gaan als trainer bij een voetbalacademie.

  Het Amerikaanse avontuur duurde een jaar. Bij terugkeer ging Freerk weer voor ODV voetballen. Toen die club in 2016 voor een overstap naar de zaterdag als speeldag koos, maakten Freerk en zijn teamgenoot Folkert Hoekstra de overstap naar Oerterp. Mede dankzij de beide ODV-spelers werd het een mooi en succesvol jaar waarin Oerterp kampioen werd en na zeventien seizoenen een terugkeer naar de tweede klasse afdwong.

  Freerk, die op beide backposities uit de voeten kon en ook centraal achterin speelde,  begon net als Folkert het kampioensjaar uitstekend. In de eerste wedstrijd, uit tegen Harlingen, liet de verdediger een hoekschop ineens in het doel verdwijnen. Ook Folkert scoorde in Harlingen. Met 61 punten, 91 doelpunten voor en een voorsprong van twaalf punten op runner-up Drachten, pakte Oerterp de titel, de vijfde uit de clubgeschiedenis.

  ,,Wy hiene de bêste ploech”, herinnert Freerk zich. ,,Ek as we achterkamen rekken we noait yn panyk, we wisten dat we wat oer hiene om in efterstân fuort poetse te kinnen.” Oerterp promoveerde bijna twee jaar op rij. De blauwhemden draaiden ook in de tweede klasse mee om de bovenste plekken en moesten met het Leeuwarder Frisia knokken om een plekje in de finale van de nacompetitie.

  Op een snikhete junidag maakten Frisia en Oerterp er een waar spektakel van. Het duel eindigde, na verlenging, in 5-5 waarna de Leeuwarders zich in de strafschoppenserie de betere toonden. ,, Deaskande, want twa kear op rige promovearje hie in unike prestaasje west. De nederlaach wie ûnnedich. We misten in protte kânsen. We skoarden dat seizoen in soad, mar krigen se ek maklik tsjin.”

  Oerterp speelde vijf seizoenen, inclusief de Coronaperiode, in de tweede klas. Een knappe prestatie voor een dorpsclub, vindt Freerk, die in 2020 zijn voetbalschoenen in de bekende wilgen hing om vervolgens bij Oerterp zijn debuut als hoofdtrainer te maken. ,, Guon minsken fregen har ôf oft it ferstannich wie om in groep te trainen dêr 't ik mei spile hie, mar de jonges seagen it sitten en it is goed gien.”

  Freerk is Oerterp nog altijd dankbaar voor de kans die Oerterp hem bood om als hoofdtrainer aan de slag te gaan. ,,Troch Oerterp koe ik ûnderfining opdwaan en my ûntwikkelje.” De trainer voerde, noodgedwongen, een verjongingsslag door en bouwde de laatste seizoenen aan een nieuw elftal waarmee Oerterp volgens de inwoner van Wijnjewoude met vertrouwen de toekomst tegemoet kan zien.

  ,,We binne degradearre nei de tredde klasse, mar soms moatte je in stap weromsette om dêrnei wer foarút te kinnen”, denkt Freerk. ,, We hiene te folle tritigers yn it team. Dit team hat potinsje, mar mist ûnderfining, gogme en prestearret net stabyl genôch. Dat komt wol, mar hat tiid nedich. Ik fyn it moai dat ik in bydrage leverje mocht oan de bou fan in alvetal dêr 't Oerterp mei foarút kin.”

  Freerk, die komend seizoen het tweede elftal van Harkemase Boys gaat trainen, kijkt tevreden terug op zijn periode bij Oerterp. ,, Oerterp is krekt as ODV in echte doarpsferiening. It is in waarme klup mei in trouwe oanhing dy 't ek yn mindere tiden de fuotballers stypjen bliuwt. Fierder wurde in soad aardige aktiviteiten organisearre en dat moat ek. Wolle je de jeugd oan je bine dan moat it neist it fuotbal gesellich wêze. Neffens my sit dat by Oerterp wol goed.

  Voetballen bij Oerterp doe je volgen Freerk niet alleen voor de lol. Oerterp staat voor strijd, passie en beleving, stelt de trainer. De neutrale supporter komt bijna altijd aan zijn trekken. ,, Der wiene wedstriden fan: 7 -5, 6 -2 en 5 -5. Spitigernôch einigen wy ek wolris oan 'e ferkearde kant fan 'e skoare, mar it wie altyd fermaaklik.”